Град Солун, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Грчкој, организовао је први пут бесплатан курс српског језика за почетнике (ниво А1), у периоду од фебруара до маја 2020. године, у укупном трајању од четрдесет осам сати.

Полазницима ће у оквиру наставе бити представљена и историја Републике Срспке, њене одлике и обичаји каратеристични за наше подручје.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић Атанасију, исиче да је ријеч о заједничком подухвату намијењеном грађанима Солуна, који ће им олакшати приступ у области туризма.

– Осим тога, учећи српски језик и културу Републике Српске, полазници ће имати прилику да сазнају колико тога заједничког имају наша два народа – каже Јовановић Атанасију.

Градоначелник Солуна Костандинос Зервас каже да је од изузетног значаја да многи Грци, становници Солуна, знају да користе овај језик. Истиче да му је изузетно драго што је дошло до ове сарадње и нарочито се, додај да се радује што су мјеста попуњена и прије него што су часови уопште почели.

Иницијативу је подржао и посланик у грчком парламенту Јоргос Арвантидис. Указује на нераскидиве везе српског и грчког народа, и не крије задовољство што је дио скупштинске групе пријатељства два народа.

Бесплатни часови српског језика одржавају се два пута недјељно, сваког понедељка и четвртка до краја маја.

О школи српског језика у Солуну извјештавају и грчки медији.

 

Извор: АТВ