Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце Ненада Окановића, Дарка Апостоловића и Бојана Ивковића, који су представили свој пројекат, игру Луеду – „Научи се, човјече“, гдје се кроз забаву и дружење, подстичу учење и интелектуални развој дјеце али и одраслих.

Питања се бирају према узрасту и областима на апликацији Луеду, што омогућава интерактивни приступ учењу који је дјеци занимљивији, те би могао да послужи и као додатно наставно средство српским школама у расијању.

Игром, која је најприје заживјела у Републици Српској, где се квиз високе продукције приказивао на РТРС, подстичу се, не само предметна знања за узраст свих разреда основне школе, већ и његовање српског језика и културе.

„Намјера нам је да игру дијелимо нашој дјеци у дијаспори и тако дођемо до друге и треће генерације српских исељеника, да преко ове платформе, комуницирају с матицом, очувају српски језик и упознају се с историјом и традицијом“, објаснио је Бојан Ивковић.

На апликација „Нaучи се, човјече“  раде администратори за сваку област посебно, допуњујући питања и прилагођавајући квиз за дјецу из различитих дијелова свијета, на ћирилици и латиници.

Извор и фото: Министарство спољних послова Републике Србије