„Библиотека српске дијаспоре“ са сједиштем у Београду је пројекат Удружења „Фонд дијаспора за матицу“ подржан од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Пројекат је замишљен као дио шире мисије оснивања централне библиотеке дијаспоре која би била јединствена културна установа у Републици Србији, са циљем повезивања матице и расијања. Библиотека ће имати књижни фонд састављен од дјела аутора из српске дијаспоре и дјела о српској дијаспори издата у дијаспори или у матици. Библиотека ће радити под окриљем Удружења „Фонд дијаспора за матицу“.

У току је формирање дигиталне базе књига које ће представљати фонд библиотеке и у томе нам је значајна Ваша подршка.

Уколико сте аутор/ка било ког типа публикације и вољели бисте да се Ваш наслов нађе у фонду и претрази Библиотеке, позивамо вас да попуните овај формулар – ОВДJЕ.

Уколико сте издавач, књижара, љубитељ књига и посједујете или сте упознати са издањима за која сматрате да би било вриједно да се нађу у библиотеци, позивамо вас да попуните формулар и тиме допринесете упознавању нас са стваралаштвом од интереса.

Удружење „Фонд дијаспора за матицу“ ће радити на откупу и прибављању књига и за те потребе ћемо контактирати наведену особу из формулара. Бићемо захвални на што детаљнијим подацима. Уколико пак, само желите да подијелите информацију о књизи, и то је добродошло.

Верујемо да ће библиотека дијаспоре постати жижа, укрштање и јединствени центар који би дао неупоредив и немјерљив допринос очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре кроз чување и његовање српског културног, етничког, језичког и вјерског идентитета.

Библиотека ће бити доступна свим заинтересованим лицима, грађанима, студентима, истраживачима, удружењима, институцијама и предузећима на коришћење, чиме би се они упознавали са широком лепезом стваралаштва дијаспоре и од којих би потекли различити облици ангажовања, истраживања и иницијативе.

Хвала унапријед свима који се одазову, много би нам значило, а надамо се и вама!

Удружење „Фонд дијаспора за матицу“, Београд

Електронска пошта: fonddijaspora@gmail.com

Телефон: +381113283778

Удружење „Фонд дијаспора за матицу“ је, у складу са својим статутом, уложио у обнову и развој Србије, Црне Горе и Републике Српске преко 10 милиона евра и наставља своју хуманитарну дјелатност и у савременим условима. Поред хуманитарне дјелатности, Фонд, зависно од расположивих средстава, улаже и у пројекте од значаја за очување српског националног, културног и духовног идентитета.

Извор и фото: Огледало српско