Као и остале земље Европе, Аустрија се суочава са одређеним изазовима, а број незапослених је порастао упркос мјерама подршке аустријске Владе, каже у интервјуу Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији.

Филиповић је додао да је највише изазова у сектору туризма и угоститељства, што наравно утиче и на запошљавање грађана из Републике Српске.

“Ту прије свега мислим на сезонске раднике који су остали без могућности запослења из разлога што је и даље на снази тзв. локдаун. Тешко је говорити само о радним мјестима грађана из Републике Српске, јер је заправо цијело аустријско тржиште рада погођено посљедицама пандемије. Надамо се да ће у наредном периоду доћи до ублажавања мјера и обнове приврених активности, што ће омогућити и нова запошљавања”, истиче Филиповић.

Да ли се у Бечу нормализовало стање након терористичког напада који се догодио у новембру прошле године?

ФИЛИПОВИЋ: Друштвени живот се у Бечу вратио у нормалне токове релативно брзо након терористичког напада, наравно ако изузмемо актуелну ситуацију у вези са пандемијом вируса корона и мјерама које су на снази. Аустријске институције су реаговале ефикасно и правовремено, нису дозволили да се додатно шири паника у јавности, показали су озбиљност и одлучност у суочавању са овим изазовом. Вјерујем да ће истраге које су проведене и институције Аустрије спријечити да се овако нешто поново деси. Беч је град толеранције, и сугуран сам да ће тако и остати.

Шта бисте поручили грађанима БиХ који желе живјети и радити у Бечу, је ли то данас безбједан град?

ФИЛИПОВИЋ: Беч је један од најсигурнијих градова у Европи, то показују и редовна истраживања којима се мјери квалитет живота у метрополама широм свијета. Као што сам поменуо, Беч је отворен и толерантан град, спреман да прихвати грађане из различитих земаља. Истраживања показују да се наша заједница успјешно интегрише у аустријско друштво, у Беч долазе не само радници, него и многобројни студенти, млади људи, стручњаци из различитих области.

Да ли је ситуација изазвана вирусом корона угрозила радна мјеста грађана Српске који су запослени у Бечу?

ФИЛИПОВИЋ: Нажалост, пандемија вируса корона значајно је утицала на стагнацију привредних активности широм свијета. Као и остале земље Европе, Аустрија се суочава са одређеним изазовима, број незапослених јесте порастао упркос мјерама подршке аустријске Владе. Највише изазова је у сектору туризма и угоститељства што наравно утиче и на запошљавање грађана из Републике Српске, ту прије свега мислим на сезонске раднике који су остали без могућности запослења из разлога што је и даље на снази тзв. локдаун. Тешко је говорити само о радним мјестима грађана из Републике Српске, јер је заправо цијело аустријско тржиште рада погођено посљедицама пандемије. Надамо се да ће у наредном периоду доћи до ублажавања мјера и обнове приврених активности, што ће омогућити и нова запошљавања.

Је ли наше Представништво од почетка пандемије до данас имало више посла него иначе и на шта сте највише базирали свој рад?

ФИЛИПОВИЋ: Пандемија је утицала и на динамику нашег рада. Неке пројекте које смо планирали морали смо модификовати и прилагодити новоносталој ситуацији. Наш основни задатак је развој и унапређивање сарадње привредних субјеката Републике Српске и Републике Аустрије, промовисање наших привредних потенцијала и подстицање улагања у привреду Српске.

Представништво Републике Српске у Аустрији је стога и у условима пандемије у сталној комуникацији са представницима привреде и институција у Аустрији и Републици Српској. Нажалост, многе активности су редуковане, и бројни догађаји су морали бити отказани. Настојали смо се прилагодити као и сви, тако да смо доста активности и састанака одржавали преко интернет платформи.

Током протеклих година посредством активности Представништа организовани су бројни пројекти који су омогућили контакт тржишта Српске и Аустрије. На примјер, током 2019. и 2020. године смо представили изложбено-продајни салон (Show Room) у Линцу, пројекат који је подржан од стране Владе Републике Српске, и захваљујући којем је више од 30 компанија из Српске представило своје производе и услуге на аустријском тржишту. Анализе показују да је значајан број њих остварило пословне везе и успоставило контакте с партнерима у Аустрији управо захваљујући овој иницијативи.

Захваљујући ангажману и подршци Представништва Републике Српске у Аустрији, Певаг (PEWAG) групација је од 2019. године реализовала значајне инвестиције у Републици Српској које износе више од осам милиона КМ на проширење производних капацитета и извозних активности са отварањем више од 150 нових радних мјеста. На иницијативу Певаг

групације почетком 2020. године инвестирано је додатних два милиона КМ у изградњу новог погона са нових 20 радника те је отворена посебна фирма за развој и пројектовање искључиво за потребе групације.

Што нас посебно чини поносним је да је управа и власник Певаг групације, уз помоћ Представништва препознао Републику Српску као партнера те су за 2021. годину планирани додатни инвестициони циклуси у висини од два милиона КМ и запошљавање додатних 80 радника у новом погону за производњу дијелова од индустријског текстила.

Током 2021. године, колико то околности у вези с пандемијом буду дозвољавале, наставићемо са планираним активностима на промоцији привредњих капацитета Републике Српске. То подразумијева и наставак организовања семинара и обука за наше извозно орјентисане компаније, посредовање у комуникацији са аустријским тржиштем, те пренос знања и вјештина с циљем остваривања што бољих пословних односа и резултата.

Шта показују ваша сазнања – јесу ли се грађани Српске у Аустрији свих ових мјесеци понашали одговорно, у складу са препорукама односно правилима који се односе на пандемију?

ФИЛИПОВИЋ: Што се тиче поштовања мјера које су на снази у Аустрији, не бих рекао да је било неких озбиљнијих проблема. По нашим сазнањима, већина грађана, па тако и наши суграђани поријеклом из Републике Српске, понашали су се одговорно и поштовали су препоруке надлежних институција. Наравно, Представништво није надлежно за праћење и надзор над поштивањем мјера у вези са пандемијом, тај посао обављају институције Аустрије.

Извоз Српске у Аустрију је прије пандемије имао узлазну путању. Је ли корона угрозила те позитивне трендове?

ФИЛИПОВИЋ: Извоз из Републике Српске у Аустрију је годинама уназад у сталном порасту, само током 2019. године повећан је за 13 одсто, а укупна спољнотрговинска размјена износи око 480 милиона КМ. Још увијек је тешко говорити о процјенама на који начин и у којој мјери ће пандемија утицати на ове позитивне трендове, али сигурни смо да ће динамика привредних односа између Републике Српске и Аустрије остати на задовољавајућем нивоу.

Представништво настоји да редовно информише наше компаније о начинима и процедурама за улазак на тржиште Аустрије, а поред тога активно промовишемо капацитете наше привреде кроз сарадњу са аустријским организацијама и институцијама. То значи и прилагођавање новонасталој ситуацији у вези са пандемијом. С тим у вези, ове године већи дио наших активности биће управо усмјерен на тренинге и обуке за наше привредне субјекте како би се на адекватан начин прилагодили и наставили са извозним активностима.

 Колико је тренутно фирми које нуде услуге посредством Представништва Републике Српске у Аустрији, те какве лекције и искуства би компаније у Српској могле да науче од аустријских?

ФИЛИПОВИЋ: Интензивиране су активности регистровања привредника из Републике Српске у Бизнис регистар Представништва. То подразумијева превод информација и података фирми на њемачки језик и контактирање са особама из сектора набавки у аустријским пословним субјектима. У Бизнис регистру већ је више од 100 предузећа, а редовно пристижу и нове пријаве. Друга фаза овог пројекта је тзв. оутрич програм, који подразумијева непосредну комуникацију са аустријским фирмама из грађевинског, металопрерађивачког, дрвопрерађивачког и других сектора.

Ми их информишемо о томе које фирме имамо у нашем бизнис регистру, које производе нуде и томе слично, а те податке директно шаљемо њиховим надлежним. Доста њих је заинтересовано за наставак сарадње јер познају квалитет производа из Републике Српске, а очекујемо и да ћемо проширити секторску сарадњу, тако да ћемо радити на томе да помогнемо привредницима да, уз већ постојећу сарадњу, придобију и нове партнере.

Имамо одличну сарадњу са Привредном комором Републике Аустрије путем које се организује спајање компанија из Републике Српске са компанијама из Аустрије. Институционална подршка је у том смислу веома важна, тако да се све наше активности проводе у координацији са институцијама из Републике Српске.

У смислу остваривања пословне сарадње и извоза, захтјеви према нашим команијама не разликују се од захтјева према било којој другој земљи. Република Српска се налази у непосредној близини Европске Уније, а поред тога и повољна пословна клима у Српској утиче на остваривање успјешне сарадње. Такође, напредак Републике Српске у процесу европских интеграција, у смислу усвајања стандарда, процедура и креирања законских оквира, доприноси расту извоза јер се на тај начин стичу услови за улазак на тржиште ЕУ.

Које су ваше препоруке за грађане Српске који током васкршњих празника планирају посјетити родни крај? 

ФИЛИПОВИЋ: У овим изазовним временима свака земља настоји да дефинише и спроводи мјере за које сматра да су најбоље рјешење за њихово друштво и грађане. Што се тиче путовања, већина наших грађана је већ упозната са чињеницом да постоје одређене рестрикције и да је генерална препорука да се не путује без оправданих разлога.

Уколико се ипак одлуче на путовање, апелујемо на све грађане да се детаљно распитају о режимима преласка граница и мјерама које се тичу повратка у Аустрију. Напомињемо да се у новонасталој ситуацији мјере мијењају често и без посебне најаве, што је потребно узети у обзир приликом планирања путовања. Дакле, позивамо грађане да прате обавјештења надлежних институција Аустрије, као и институција Републике Српске.

Извора: ИнфоБијељина