Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић изјавио је Срни да је Стратешки план за сарадњу са дијаспором, који је усвојила Влада, резултат дугогодишње добре сарадње и комуникације између институција Српске и реалних потреба српске заједнице у расејању.

Филиповић је истакао да Представништво у Аустрији континуирано ради на унапређењу институционалне и привредне сарадње између Српске и Аустрије, а под тим се подразумијева и стална комуникација са представницима српске дијаспоре, удружењима и клубовима, али и успјешним привредницима.

– Због тога је веома важно усвајање Стратешког плана за сарадњу са дијаспором, јер ћемо на тај начин наше активности додатно конкретизовати, те ћемо имати јасан институционални оквир нашег дјеловања – рекао је Филиповић.

Он је додао да је српска дијаспора у Аустрији многобројна и присутна је у Аустрији деценијама.

Према његовим ријечима, истраживања показују да се српска заједница веома успјешно интегрише у смислу приступа образовању и високо квалификованим пословима.

– Наш народ је познат као вриједан, марљив, многи од њих су самостално развили веома успјешне послове и компаније. Такође, бројни су примјери који показују да грађани српског поријекла обављају веома важне послове у различитим сферама, од бизниса и медицине, до важних функција у институцијама културе и слично – навео је Филиповић.

Због свега тога, тврди Филиповић, заједнички циљ је да се то огромно искуство искористи за јачање веза и подршку развоју Републике Српске.

Филиповић је нагласио да је у том контекст веома значајно је и очување српског идентитета и традиције, што је јасно наведено и у Стратешком плану, а на чему, такође, Представништво активно ради претходних година у сарадњи са српским удружењима и клубовима у Аустрији.

– Када говоримо о очувању нашег идентитета и традиције, јасно је да је улога дијаспоре у тој сфери кључна, односно да тај задатак можемо успјешно да реализујемо кроз заједничко дјеловање са нашим институцијама – рекао је Филиповић.

Он је подсјетио да Представништво у сарадњи са институцијама Републике Српске већ реализује пројекат „Његујмо српски језик“, чији је главни циљ очување српског језика, традиције и културе.

Филиповић је напоменуо да је за провођење Стратешког плана улога Представништва веома значајна, те да ће њихове активности сада бити интензивиране.

Сарадња са дијаспором, додао је Филиповић, подразумијева заједнички рад на јачању привредних веза, очувању националног и културног идентитета, те заштити права и интереса српске заједнице у расејању.

– Интерес Републике Српске је да припадници српске заједнице у иностранству уживају сва индивидуална и колективна права која су гарантована међународним конвенцијама и уговорима – нагласио је Филиповић.

Он је навео и да је важан сегмент унапређење права српске дијаспоре која се тичу употребе српског језика и писма, његовања културе, историје и културе сјећања, очувања и заштите српског културно-историјског насљеђа, информисања на српском језику, адекватног представљања и организовања.

– Дакле, јачање привредне сарадње остаје приоритет, али и институционално повезивање, те нарочито очување нашег културног и националног идентитета – поручио је Филиповић.

Филиповић је истакао да је значајно што већина успјешних привредника српског поријекла и даље интензивно одржава везе са Републиком Српском.

Он је додао да многи настоје да успјешне послове и добру праксу пренесу у Републику Српску, а важна је и њихова подршка у смислу промоције Републике Српске као пожељног простора за нове инвестиције и улагање.

– Када говоримо о привредном развоју, дијаспора има огроман потенцијал. Управо због тога један од најзначајнијих циљева је економска сарадња и повезивање, како би се подстакао привредни развој и размјена. Наш фокус ће остати на инвестицијама из дијаспоре, али и на преносу знања и вјештина у функцији привредног развоја – поручио је Филиповић.

Он је додао да су привредни односи између Републике Српске и Аустрије на задовољавајућем нивоу, те да се вриједност производа које компаније из Републике Српске годишње пласирају на аустријско тржиште мјери стотинама милиона КМ, док обим робне размјене расте из године у годину, као и покривеност извоза увозом.

– Сматрамо да још има простора за напредак у погледу обима робне размјене и унапређења сарадње са партнерима у Аустрији, а због специфичности односа и географске близине Аустрије постоје могућности за додатно јачање веза и у областима туризма, спорта, културне размјене и слично. Све су то области у којима наша дијаспора има веома значајну улогу – навео је Филиповић.

 

Извор: РТРС

Фото: РТРС