Kомитет експерата Европске повеље о регионалним или мањинским језицима СЕ позвао се у извјештају, усвојеном почетком јула, на своју дугогодишњу препоруку да се хрватски, њемачки и српски, који су традиционално присутни у неколико подручја Словеније, признају као традиционални мањински језици.

У Националном савету Срба Словеније, удружењу које окупља српску заједницу у овој земљи, рекли су за Радио Слободна Европа (РСЕ) да би им то значило у напорима за његовање културе и језика.

„Ми желимо да сачувамо идентитет нашег народа са пуним поштовањем простора у којем живимо“, рекао је председник удружења Национални савет Срба Словеније (НССС) Бранислав Рајић.

У Влади Словеније, пак, одговарају да се Европска повеља о регионалним или мањинским језицима према њиховом тумачењу, садржаном у словеначкој Декларацији о потврђивању ове Повеље, не може односити на српски, хрватски и њемачки.

Европска повеља о регионалним или мањинским језицима представља допринос одржавању и развоју европског културног богатства и традиције, кроз заштиту историјских регионалних и мањинских језика. Савет Европе, организација за људска права која окупља 47 земаља, усвојила је Повељу 1992. године, а она је ступила на снагу 1. марта 1998. године.

Према овој Повељи регионални или мањински језици су они који су традиционално у употреби на одређеној територији (географској области) од стране држављана једне земље који чине бројчано мању групу од остатка становништва и језици који су различити од званичног језика те државе.

Комитет стручњака Европске повеље о регионалним или мањинским језицима, оцјењујући мјере које је Словенија предузела за спровођење препорука које су јој дате у новембру 2019. године, поновио је да су потребни кораци да би се српски, хрватски и њемачки препознали као традиционално мањински језици.

Шта кажу представници српске заједнице?

Бранислав Рајић, предсједник удружења НССС-а и посланик у словеначком парламенту рекао је за РСЕ да је покренуо иницијативу за израду закона који би усвојио препоруке Савета Европе.

„Тај закон би према нашим нацртима требало да се нађе пред посланицима до краја ове године“, навео је Рајић.

Упитан шта би за српску заједницу значило признавање српског језика за мањински, Рајић је одговорио стварање оквира за институционално рјешавање њихових захтјева.

„Углавном захтева по питању неговања културе и језика. Ми желимо да сачувамо идентитет нашег народа са пуним поштовањем простора у којем живимо“, рекао је председник НССС-а.

НССС је организација у оквиру које српска заједница у Словенији остварује културне, националне и друге интересе и сарађује са институцијама Словеније и Србије.

У Савезу Срба Словеније, кровној организацији Срба у овој земљи формираној 2019. године, кажу за РСЕ да препорука Савета Европе у извесној мјери „доказује и да Срби у Словенији заслужују статус националне мањине будући да се та препорука не базира само на „бројности већ више на осталим чињеницама које се тичу положаја Срба у Словенији“.

„Добијањем статуса националне мањине и српски језик би постао званичан језик мањине у Словенији“, рекао је Владимир Кокановић, предсједник Савеза Срба Словеније.

Он је навео да коришћење српског језика у Словенији званично није могуће иако се „може рећи да се у пракси разуме“.

„Јавна администрација у Словенији нема тренутно никакву обавезу да користи српски језик, иако се може рећи да постоји воља свих органа државне администрације да се помогне уколико је то неопходно приликом обављања разних процедура и прихватања документације. Међутим, то не представља никакву обавезу“, објаснио је Кокановић.

У Савезу Срба Словеније наводе да су иницирали пројекат увођења српског језика као допунске наставе у школама у Словенији јер, како кажу, није могуће да српски језик буде увршћен у званичан и редован школски програм.

„За тај програм допунске наставе српског језика пријавило се током прошле године преко 1500 деце што говори да је изузетно велико интересовање за учење српског језика у Словенији, чак и у оквиру допунске наставе“, рекао је Кокановић.

Извор: Српско удржење Ћирилица Требиње

Фото: Facebook Национални савет Срба Словенијe