• Home
  • /
  • Други Форум

Други Форум дијаспоре

Други Форум дијаспоре одржава се под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић у периоду од 30. до 31. маја 2019. године у Бањалуци. Форум дијаспоре ће ове године окупити око 200 учесника из више од 40 земаља. Подршку у организацији форума пружају Влада Републике Српске, представништва Републике Српске у иностранству и Српска православна црква.

Форум дијаспоре окупља представнике институција Републике Српске и Републике Србије, привреднике, стручњаке из разних области, чланове државних, покрајинских и локалних парламената, универзитетске професоре, руководиоце културних, хуманитарних и других организација и савеза, представнике Српске православне цркве и младе људе и студенте из матице и дијаспоре.

Форум је отворен и за стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу и који су заинтересовани да својим знањем, искуством и контактима подрже развој Републике Српске.

Циљ претходног као и овогодишњег Форума јесте да се формира платформа, која ће сваке године окупљати Србe, српске организације, људе из иностранства, те пријатеље Републике Српске. На Форуму ће се сваке године разговарати о идејама и приједлозима, о томе како да се кадровски, економски и сви други капацитети дијаспоре и Срба у иностранству усмјере на развој Републике Српске али и како да се са Српском православном црквом, српским организација у иностранству и представништвима Републике Српске у свијету врше активности које могу дати допринос јачању саборности, јединства и очувању духовног, културног и националног идентитета Срба у иностранству.

Учесници Другог Форума дијаспоре ће имати прилику да институцијама Републике Српске дају смјернице и идеје за  развој Стратегије Републике Српске за сарадњу са дијаспором и Србима у иностранству. Такође, учесници ће имати прилику да институцијама Републике Српске пренесу идеје и иницијативе везане за повећавање угледа Републике Српске у свијету и за стварање и јачање веза са другим земљама.

sr_RSSR