Други форум дијаспоре Републике Српске биће одржан од 30. маја до 1. јуна у Бањалуци.

Форум је прилика да се представници дијаспоре, као и представници политичког, културног и академског живота Републике Српске, те црквени званичници састану и дискутују о темама од интереса за Републике Српску и њену дијаспору.

Форум дијаспоре представља највећи скуп који окупља Србе из матице и из иностранства, као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу и који су заинтересовани за развој Републике Српске.

Свечано отварање Другог форума дијаспоре планирано је у четвртак, 30. маја, у 17.00 часова, а у 17.45 биће одржан први панел о теми “Очување националног, културног и духовног идентитета дијаспоре” – Улога институција Републике Српске, Српске православне цркве и невладиних организација у очувању националног, културног и духовног идентитета Срба у иностранству: приједлози идеја, активности и стратегија за очување и промовисање језичког, културног и духовног наслијеђа Срба у иностанству.

У петак, 31. маја, у 9.00 часова почиње Панел два – “Дијаспора за развој Српске” – Значај дијаспоре за одрживи економски раст и пораст запослености у Републици Српској.

У 11.30 планиран је почетак Панела три – “Дијаспора за 21. вијек” – Нови концепти умрежавања и нова дијаспора; дигитално повезивање матице и дијаспоре и улога младих као носиоци развоја и промоције Републике Српске и Срба у свијету.

У оквиру Панела четири, који почиње у 13.30, планирано је представљање Стратегије за сарадњу са дијаспором Републике Српске, у 14.30 биће одржана Завршна ријеч, а 15.00 часова биће саопштени закључци Другог форума дијаспоре, након чега је превиђено и затварање Форума.

Туристички обилазак града, који предвиђа посјету Храму Христа Спаситеља и Музеју Републике Српске, те обилазак тврђаве Кастел и шетњу Господском улицом, планиран је у суботу, 1. јуна од 10.00 до 12.00 часова.

Учеснике Форума дијаспоре очекује богата дискусија уз учешће представника институција и експерата из Републике Српске и иностранства, размјена мишљења са учесницима из других држава о идејама у вези са сарадњом са Србима у иностранству, те посјета институцијама Републике Српске, објављено је на сајту предсједника Републике Српске.

На скупу ће бити омогућено постављање питања представницима институција Републике Српске, заказивања састанака са представницима институција Српске, привредницима из области за коју се покреће пословна сарадња, представницима универзитета, институција, организација, или са појединцима или циљним групама из Републике Српске.

Форум дијаспоре покренут је прошле године на иницијативу и под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика с циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и сваке друге сарадње између Републике Српске и Срба у иностранству.

Први Форум дијаспоре окупио је око 150 учесника из 26 земаља међу којима су били угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних, студентских и других организација.

Влада Републике Српске је почетком ове године успоставила Одјељење за институционалну сарадњу и дијаспору у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу као институционалну тачку за сарадњу са дијаспором.