Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци, након отварања Првог форума дијаспоре, да је циљ овог скупа да се пронађу дефиниције и адекватни одговори на актуелна питања и изазове пред којима се налази српски народ.

Додик је рекао да ће се кроз завршне документе Форума покушати дати одговори и на питања организовања Срба и чувања њиховог идентитета у Србији и Српској, као и у иностранству. „Ово је прилика да упознамо дијаспору и са актуелним политичким питањима код нас и нашим опредјељењем за регионалну и свјетску сарадњу. Ту смо да их упознамо и са економским потенцијалима Српске и инвестицијама које планирано да реализујемо у будућем времену“, рекао је Додик новинарима. Он је појаснио да то подразумијева и сарадњу са дијаспором у области науке и образовања, јер су многи наши људи, попут Николе Тесле и Милутина Миланковића некада, данас важни чланови академских заједница у земљама из којих долазе. Додик је навео да је потребно обезбиједити сарадњу јавних високошколских институција Српске и Србије са онима у којима раде наш људи из дијаспоре.

„Такође, Српска православна црква се показује као једна од најважнијих институција која окупља нашу дијаспору. То се показало веома важним и током распада бивше Југославије када су Срби сатанизовани тамо гдје живе“, рекао је Додик. Он је захвалио представницима дијаспоре који су у протеклом времену хуманитарно помагали овдашњем народу у Српској и Србији у тешким временима. „Дијаспору видимо као интегрални дио нашег српског народа и желимо да их охрабримо у погледу стварања инстутиција националне српске дијаспоре широм свијета“, поручио је Додик.

Он је додао да је циљ да се традиционално окупљају наши људи из Српске, Србије, региона и читаве дијаспоре. „Учешће представника организација из 20 земаља свијета говори о великом интересу наших људи из дијаспоре и региона да учествују у овом форуму“, рекао је Додик и навео да ће сљедеће године овакав скуп бити одржан у Србији, а наредне, вјероватно, у иностранству. Форум дијаспоре је одржан у Административном центру Владе Републике Српске на иницијативу и под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика. Форуму, уз предсједника Српске, присуствује предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Жељка Цвијановић, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, бројни министри у Влади Српске и представници јавног, политичког, црквеног и друштвеног живота Српске. На скупу је било око 100 учесника из више од 26 земаља, међу којима су угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних и студентских организација… Одржане су панел-дискусије са темама „Културно и научно умрежавање са дијаспором и хуманитарне активности“ и „Економски потенцијали сарадње Републике Српске и дијаспоре“.

Српска ће донијети Закон о дијаспори

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска треба да што прије добије закон о дијаспори. Додик је након Првог форума дијаспоре рекао да ће се у завршним актима и документима овог скупа и то питање прецизирати, у сарадњи са српском дијаспором. Он је рекао да ће се тиме регулисати и права људи из дијаспоре. Додик је рекао да је знатан број медија протеклих деценија био против српских националних удружења, сматрајући да је њихово окупљање било гдје у свијету јерес. „Активирањем наших медија треба да буде подржано и афирмисано окупљање српске националне заједнице из матица – Српске и Србије и дијаспоре“, рекао је Додик.