У част српског просветитеља Светог Саве, дјеца из дијаспоре и региона снимила су пјесму и спот „Негујмо српски језик“, саопштено је из Управе Министарства спољних послова Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

У снимању пјесме учествовала су дјеца из Републике Српске, као и дјеца српског поријекла из Данске, Француске, Италије и Словеније.

Све је реализовано захваљујући Дечјем културном центру Београд и Удружењу наставника музичке културе Србије, кроз реализацији пројекта „Деца – Србији“.

Наставница музичке културе и коаутор пројекта Александра Станковић рекла је да пројекат „Деца – Србији“ обухвата српску дјецу из региона и дијаспоре, удружену у хорском пјевању са вршњацима из Србије.

– У вријеме пандемије ковида 19, када су затворене школе у Европи и региону, десеторо дјеце са наставницима српских допунских школа Данске, Француске, Италије, Словеније и школа из Републике Српске, на онлајн пробама, припремали су пјесму „Негујмо српски језик“ – рекла је Станковићева.

Она је напоменула да је, након пјесме „Струјно коло“, уприличене на Национални дан науке и рођендан Николе Тесле, у којој су учествовала дјеца Србије са српском дјецом из САД и Канаде, пјесма „Негујмо српски језик“ друга нумера у пројекту „Деца – Србији“.

Из Републике Српске учествовала су дјеца из основних школа „Свети Сава“ и „Алекса Шантић“ из Бањалуке, са наставницима Јеленом Станишић и Славком Николиће.

Извор:РТРС