Први огранак Просвјете у расијању основан је у Бечу, 21. маја 2011. године. После бечког, основани су одбори у Цириху, Паризу, Штутгарту, а мрежа се и даље шири. Од 2011. године, па до данас, бечка Просвјета активно ради на побољшању положаја Срба у Аустрији, као и на промоцији српских интереса кроз бројне пројекте и активности.

„Наш рад се, од самог почетка базира на два стуба, а то су наша култура и просвјета. Што се Просвјете тиче, врло сам срећан што смо покренули Просвјетину школу српског језика, која је у ствари школа допунске наставе за нашу дјецу у Аустрији. И ево, завршавамо осму сезону. Она се етаблирала као најважнија и малтене, једина такве врсте у Аустрији, где је највећа концентрација Срба у Аустрији, посебно у Бечу, где је 10 процената или српских грађана или људи српског поријекла и говоре српски језик. Српски језик је оружје Срба у Аустрији, односно начин којим можемо да покажемо да смо заинтересовани за своју културу, за образовање наше дјеце на свом језику, онаквом какав је он, а не како га други замишља. Покушавамо, у сарадњи са нашим властима, али и њиховим, да успоставимо рјешење које је задовољавајуће за све, а то значи да наша дjeца у Аустрији, као и наши људи добију право на српски језик, и да се поради више на томе, односно да се успоставе образовни системи од наше школе, која је допунска и да се успоставе услови да данас, сутра дођемо и до српске гимназије у Бечу јер српска заједница, не само својом бројношћу, већ и историјском повезаношћу, буде равноправна са осталим заједницама. У овом случају, нажалост, није тако…“, каже Мијалковић.

Шта ће бити планови и приоритети на почетку друге деценије Просвјете у Бечу?

„Први корак ће бити управо обиљежавање десетогодишњице, која је сјајна прилика за реминисценцију нашег рада, који је, кажу људи, био веома плодан. Издвојио бих неколико пројеката који су били значајни, а то је именовање парка Диане Будисављевић у Бечу 2015. године, изложба у центру Беча о Јасеновцу, која је такође била запажена, бројна гостовања наших умјетника, књижевника, који су заиста помјерили културну ситуацију бечких Срба, затим 9 година Новогодишњег концерта у Бечу на Српску Нову годину, гдје су гостовали еминентни српски и инострани умјетници, наравно оснивање и рад допунске школе српског језика. Ми ћемо радити и даље. Припремили смо једну малу изложбу, на којој ћемо приказати и мали Зборник посвећен нашем раду, а припрема се и један мали филм о свему томе, а надамо се, да ће на свечаној скупштини која ће се одржати у свечаној сали Бечког универзитета, закорачити у следећу деценију. Од срца желим да се захвалим свим људима који имају везе с Просвјетом, свим члановима и да, наравно, као неко ко је сада у служби предсједника, честитам свима јубилеј“, каже Срђан Милаковић за РТС.

Извор и фото: РТС