Традиционална манифестација Дани Српске у Србији, коју организује Представништво Републике Српске у Србији по девети пут, почела је у Београду.

Ове године манифестација је организована у 11 градова у Србији.

Организоване су и двије велике промоције инвестиционих потенцијала пословних слободних зона и туристичка понуда Републике Српске.

Публици у Србији биће представљени и умјетнички програми – шест позоришних представа за одрасле и једна за дјецу, пет концерата озбиљне, забавне и рок музике и један књижевни програм.

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао на отварању манифестације Дани Српске у Србији да је стварање, постојање и напредак Републике Српске дјело правде, као и међународног права и консензуса, а да је за хришћане праведно оно што је утемељено на истини.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да су Дани Српске у Србији велика и лијепа прилика да се истакне јединство и заједништво једног народа којем границе не могу избрисати сродство, традицију, вјеру и културу.

– Бити данас овдје са вама, на почетку овог величанственог скупа, посвећеног Републици Српској и Србији, нашем пријатељству, братству и заједништву, представља за мене велику радост и част – истакао је Вишковић отварајући манифестацију.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је на отварању манифестације да је увјерен да ће и овогодишњи Дани Српске у Србији послати јасну поруку о никад пречем јединству српског народа са обје стране Дрине у очувању слободе, светосавске православне вјере, као и језика и писма.

Цицовић је нагласио да је ова манифестација током девет година постала мост који на најљепши начин спаја српски народ са обје стране Дрине.

– То је мост који сваке године чинимо јачим, чвршћим и љепшим – истакао је Цицовић у поздравној ријечи у својству домаћина.

Потпредсједница Владе Србије Маја Гојковић истакла је на свечаном отварању манифестације да је јачање односа Србије и Републике Српске од суштинског интерса за српски народ.

– Глобални процеси и историјски токови често нису били благонаклони према блискости једног истог народа који живи са двије стране Дрине, зато је потребно стално подстицати и охрабривати свеобухватну сарадњу у области културе, а нарочито у неговању сјећања – рекла је Гојковићева.

Извор и фото: РТРС