У Београду је синоћ свечано отворена Десета манифестација „Дани Српске у Србији“.

Свечаности су присуствовали највиши представници Српске и Србије, Његова Светост Патријарх српски Порфирије, министри двије владе, генерали војске и полиције, академици, истакнути умјетници и привредници.

Манифестацију је пригодном бесједом званично отворио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Вишковић је истакао да је још од 2013. године циљ ове манифестације јачање веза између српског народа са обје стране Дрине, а прије свега оних који се односе на повезивање било да је ријеч о економији, науци или култури.

– Изузетно ми је задовољство што вечерас овдје, у Београду, у храму српске културе, свечано отварамо десете, јубиларне Дане Српске у Србији, јединствену манифестацију која и на овај начин потврђује српско јединство. У идућих шест дана, у 10 градова широм Србије биће представљени разноврсни садржаји културе, туристичка мјеста и природне љепоте, али и инвестиционе могућности Републике Српске – рекао је Вишковић.

Премијер је нагласио да је Србија најзначајнији партнер Републике Српске, али, надасве, пријатељ и савезник.

– Вриједи ли то напомињати – наш највећи спољнотрговински партнер, али и инвеститор је управо Србија, са укупним улагањима од чак двије милијарде и 140 милиона КМ. Кажу, често да у политици и међудржавним односима нема пријатељстава, него само интереса. Република Српска и Србија доказују управо супротно – искрено јединство, пријатељство и партнерство које траје и које ће трајати све док је српског народа – нагласио је Вишковић.

Патријарх Порфирије благословио је манифестацију „Дани Српске у Србији“, поручиши да је потребно да Срби ма гдје живјели буду сложни и да будућност граде слиједећи завјет који је оставио блаженопочивши Патријарх српски Павле – Будимо људи.

Патријарх Порфирије изразио је задовољство због вечерашњег сабирања у Београду, подсјетивши да се Република Српска, коју је назвао најмлађом рођеном сестром Немањине Рашке, родила на историјској постојбини Твртка Великог и добила име Српске баш у вријеме бесмртног патријаховања насљедника Светог Саве и његовог недостижног претходника Патријарха Павла који је живио оним о чему је друге учио, а то је да будемо људи.

– Ова свјетлоносна нит нас је вечерас повезала и довела у јединство у којем се види љепота Божијих дарова и различитости. Она је аманет и света обавеза свакога од нас, Срба, ма гдје и са ким живели, а превасходно овде на завичајним просторима – рекао је Патријарх.

Предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић поручио је да су у данима манифестације „Дани Српске у Србији“ суштински сви домаћини јер су овдје сви код своје куће, нагласивши да су слога, јединство, братска љубав и блискост неспорне.

Он је нагласио да из тога проистиче значајна сарадња на корист и понос нашег једног и јединственог народа.

– А изванредан примјер сарадње је и ова манифестација, која је већ постала традиционална, а ове године и јубиларна. Она додатно повезује наше градове, општине, људе, учврћшује везе народа са обје стране Дрине – рекао је Орлић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се овом манифестацијом, осим представљања Српске Србији, жели дати допринос његовању српске саборности, очувању српског језика и писма, вјере и традиционалних вриједности.

Цицовић је навео да су те вриједности љубав према ближњем, толерантност према сусједима, препознавање српских националних интереса у култури и науци, у привреди и политици.

Он је истакао да се овом манифестацијом, иначе никада боља сарадња Републике Српске и Србије, чини још видљивијом и на свој начин садржајнијом у радости заједништва српског народа са обје стране Дрине.

Данас, другог дана 10. јубиларне манифестације „Дани Српске у Србији“, дио богатог и разноврсног програма биће представљен публици у Крагујевцу и Крушевцу, а у Београду ће бити одржан округли сто о идентитету и јединственом културном простору Републике Српске, уз учешће ресорних министара Српске и Србије.

У Београду на Универзитету уметности данас ће у 10.00 часова бити одржан округли сто „Идентитет: језик, умјетност, култура – Јединственост културног простора Републике Српске и Србије“ на коме ће учествовати министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић, као и представници институција културе и умјетности у Српској и Србији.

У истом простору у 13.00 часова биће одржана пројекција документарно-анимираног филма „Устанак“, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

У Кнез Михаиловој улици код Културног центра Београд ће од 12.00 до 21.00 часова бити настављено представљање туристичке понуде Републике Српске.

У Крагујевцу ће у Књажевско-српском театру у 20.00 часова бити одиграна представа Градског позоришта „Семберија“ Бијељина „Комедија ометена у развоју“.

Прије тога, делегација Републике Српске у саставу помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић и сарадник за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури и умјетности у Представништву Републике Српске Борислав Максимовић ће у 18.00 часова разговарати са представницима града Крагујевца.

У Крушевачком позоришту у 20.00 часова биће одиграна представа Студенског позоришта Пале „186. степеник“, а прије тога представници Представништва Републике Српске у Србији разговараће у 18.00 часова са помоћником градоначелника Крушевца за друштвене дјелатности Јеленом Тодоровић.

Програм 10. јубиларне манифестације „Дани Српске у Србији“ наставља се у суботу у Краљеву, а у наредним данима и у Врању, Чачку, Зрењанину, Нишу, Суботици и Новом Саду.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу