Манифестација Дани Републике Српске у Банату oдржана је у Сечњу, чији велики дио становника вуче коријене из Херцеговине, тачније Билеће.

На манифестацији је указано на потребу јединства српског народа, Српске и Србије, посебно у временима када су изложене великим изазовима.

Скуп је благословио Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је да се на манифестацијама попут ове показује јединство народа и СПЦ.

„Владика Никанор нам је иницијативом за ову манифестацију показао колико је важно да се Срби окупљају око Српске православне цркве, да држе везу са завичајем, чувају своју културу и традицију, али и да буду посвећени развоју мјеста у које су дошли и остали да трајно живе“, рекао је Цицовић.

Он је истакао да је вечерашњом академијом, прије свега, показана традиција српског народа који се у различитим историјским периодима доселио у Банат, али је истовремено послата порука о никад пречем јединству и саборности, никад важнијем разумијевању колико су нам важни сви послови на очувању српског идентитета, наше културе и традиције, српског језика и ћирилице.

„Епархија банатска, као организатор вечерашње академије, у континуитету ради на окупљању наших сународника и надам се да ће дружење попут вечерашњег бити настављено“, додао је Цицовић.

Предсједник општине Сечањ Небојша Мељанац поздрављајући присутне рекао је да у овој општини традиционално одржавају веома добре односе са Републиком Српском.

„Редовно долазе људи из тог поднебља овдје код нас, велики број њихових рођака живи овдје и зато нам је велика част, окупити толико вас на манифестацији Дани Републике Српске овдје у Банату, која се ове године одржава у нашем Сечњу и која повезује наш народ. Овако мора и да се настави! Тако ми живимо и тако учимо нашу децу. Драго ми је што све више младих узима учешће у очувању културе и традиције и што чувају дух нашег православља“ рекао је Мељанац.

На академији у умјетничком програму су учествовали Хор „Свети Серафим Саровски” из Зрењанина, певачка група „Ерцеговина” из Сечња, КУД „Владо Томановић” из Сечња, КУД „Др Борислав Јанкулов” из Јаше Томића, КУД „Јандрија Томић – Ћић” из Крајишника, Дејан Милићевић, млади гуслар из Билеће.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији