Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је посјетила Српски фестивал у граду Норт Порт на југозападу Флориде који је организовала Српска православна црква Свети Сава, а који је трајо три дана, од петка, 3. фебруара.

Цвијановићева је истакла да је увијек лијепо видјети Србе који су далеко од отаџбине, али са њом у срцу, чувају своју традицију, културу и обичаје, као и да свуда гдје живи српски народ, живи и Република Српска.

„Оно што ме је посебно обрадовало, што је сваки наш човјек са којим сам имала прилику да разговарам на Флориди рекао да сви заједно треба да чувамо Републику Српску“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је у својим претходним мандатима – као предсједник Владе Српске, предсједник Републике и сада као српски члан Предсједништва БиХ, увијек користила сваку радну посјету да посјети српску заједницу у иностранству, те истакла да је Црква важан стуб идентитета српског народа.

„Преко Цркве остварујемо контакте са нашом заједницом и заједно покушавамо да пошаљемо добре поруке, а таква је и ова порука да без обзира гдје живјели наши људи, они су дио Републике Српске, нашег националног корпуса, који чувају своју вјеру, традицију, културу, дакле заједно са Црквом раде на очувању идентитета“, додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је поручила да ће власт у Републици Српској чувати Републику, да ће она бити мирна, стабилна, отворена за свакога ко жели у њој да живи, никада не заборављајући ко су Срби који живе изван Републике Српске, те да је обавеза институција Републике Српске да воде рачуна како о људима у Српској, тако и о онима који живе изван ње.

„Хвала свим онима који су се борили за слободу и свим нашим људима који представљају срце Републике Српске. Дошла сам овдје да вам кажем, као што наше срце куца за све наше људе који живе у Српској, једнако тако куца и за све наше људе који живе изван Републике, а воле своју Српску и знају колико је важно да она буде мирна и стабилна“, додала је Цвијановићева.

Она је захвалила фолклорним клубовима који чувају и његују традицију, као и свештенству које, како је истакла, представља стуб окупљања, те за гостопримство.

„Држите се своје цркве. Будите заједно сви, чувајте се и за будућност“, поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да јој је драго што српска дјеца у овом америчком граду говоре српски језик, додајући да то значи да Срби који живе у САД у својим породицама његују све оно што је важно.

„Да знамо ко смо, шта смо, одакле смо и шта желимо бити у будућности. Будите добри грађани државе у којој живите, али увијек у свом срцу носите Републику Српску и никада не заборавите да и њено срце куца за сваког нашег човјека“, поручила је Цвијановићева.

Публициста поријеклом из Возуће Ненад Цвјетковић изјавио је поводом посјете српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић – да „срце нарасте као Озрен планина“ када у туђину у госте дође истински представник српског народа.

– У разговору са својим народом, госпођа Жељка Цвијановић, бивша предсједница Републике Српске, а сада члан Предсједништва БиХ је најчешће могла чути реченицу „Чувајте нам Српску!“.

Српском фестивалу су присуствовали и шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић и амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић.

Извор: РТРС-Независне новине-Срна

Фото: РТРС