Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је изузетно важна сарадња Српске и Србије и да је то можда најприроднија веза у политичком, економском и уопште друштвеном смислу, те да је угодно знати да је увијек могуће ослонити се на Србију.

Цвијановић је навела да је, у оквиру цијелог низа конкретних пројеката и видова сарадње, посебно важна чињеница да Српска и Србија већ неколико година заједнички обиљежавају одређене значајне датуме њихове прошлости.

– Мислим да је то само додатни начин да се више зближимо, али исто тако и да покажемо колико постоји и функционише то наше заједничко и дјеловање и јединство – истакла је Цвијановић у обраћању у колажној емисији, која је као својеврсни тв пријем емитована на РТРС-у и РТС-у поводом обиљежавања Дана Републике Српске и дана када је донесен први Устав Републике Српске.

Она је нагласила да је за Републику Српску важно да се Србија развија, јер су њени снага и моћ увијек гаранција и за Републику Српску да живи у миру и да може да се развија и да има некога на кога може да се ослони.

– Морам рећи да је угодно знати да увијек имате Србију на коју можете да се ослоните. У бројним ситуацијама Србија је помогла Републици Српској на различите начине – рекла је Цвијановић.

Подсјетила је на реализацију различитих пројеката /које је помогла Србија/, те додала да је важно и међусобно политичко разумијевање.

– Важно је увијек знати да можемо рачунати једни на друге. Мислим да је то можда највећи политички, али и неки људски и друштвени капитал који имамо у својим рукама – рекла је Цвијановић. Поновила је да је веза Српске и Србије природна и да не може бити природнија, те да је питање опредјељења да се то јача и у будућности.

– Наравно, имајући различите амбиције и планове да се интегришемо на сваки могући начин, да радимо заједно и у сфери привреде, али исто тако да све што до сада имамо на заједничком терену, ћемо продубљивати у будућности – рекла је предсједница Српске. Истакла да је заиста срећна, прво зато што види бројне успјехе Србије и што види да се Србија позиционирала не само као најважнија земља региона, него и као земља која може да парира и да прати неке данашње трендове у Европи.

Цвијановић је додала да је довољно осврнути се на ситуацију у вези са вакцинама против вируса корона, те да у Српској буду срећни и задовољни што је Србија та која је стално у врху европских земаља које успијевају да се најуспјешније боре и против вируса, али и да обезбиједи свом становништву оно што многе европске земље и чланице ЕУ нису успјеле. Она је рекла да је за Републику Српску важна јака Србија, али и да је исто тако сигурна да је за Србију важна и јака и стабилна Република Српска.

– И због тога ми заједно радимо и опредијељени смо да јачамо нашу стабилност, али и да све наше генерације које ће доћи у будућности, и ми сами, развијамо и стварамо претпоставке да се оне развијају у миру и стабилности – рекла је Цвијановић.

Извор: СРНА

Фото: РТРС