Наступ Републике Српске на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду био је одличан, а штанд Српске издвојио се као мјесто сусрета љубитеља добре књиге са новим издањима и истовремено мјесто размјене идеја и искустава књижевника и научних радника, рекао је шеф Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић. Он је навео да су представљена 34 издавача, 78 аутора, 109 издања, те је више од стотину говорника учествовало у овогодишњим промоцијама. Цицовић се посебно осврнуо на традиционално дружење пјесника на штанду Републике Српске које је ове године окупило 32 пјесника из Србије, Црне Горе и Српске и које је једино те врсте на Сајму.

„Представили смо све што је објављено између два сајма. Наш штанд је био адреса сусретања, адреса на којој смо анализирали садашњост и прошлост, али и адреса на којој смо са људима који су долазили разговарали о свему што би требало у наредном периоду да радимо када је у питању наступ Републике Српске“, истакао је Цицовић.

У оквиру Међународног сајма књига у Београду је одржан скуп на којем су писци, књижевници и издавачи дијаспоре и региона, из 11 земаља европског и америчког континента, представили своја дјела, а директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да је њихов допринос култури велики и да представљају мост који спаја матицу са свијетом.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону сваке године окупља писце, ауторе књижевних дјела, представнике удружења из дијаспоре и региона са својим издавачким дјелатностима, који својим умјетничким стварањем доприносе развоју српске културе. Гујон је објаснио да међу представницима из 11 земаља, има оних који долазе из Канаде, Француске, Швајцарске, Њемачке и Аустрије, а када је ријеч о региону из Мађарске, Словеније, Македоније и Румуније. Гујон је истакао и да постоје бројни наши писци у дијаспори који објављују књиге на страним језицима, што је, како је оцијенио, значајно, јер на тај начин приказују српску културу странцима.

Предсjедник Савеза Срба Француске и представник Удружења „Мондо култ“ Петар Гојковић, како домаћин скупа, у складу са чињеницом да је Француска земља почасни гост овогодишњег сајма, оцијенио је као веома значајно то што српски писци из дијаспоре поново имају прилику да представе стваралаштво којим доприносе развоју српске културе, а који и јесу мост између матице и више од 150 земаља у којима живе. Представио се „Српски Венац“ из Мађарске, Удружење српских писаца из Швајцарске, чланови Интеграционог друштва „Фокус“ из Беча.

Извор: СРНА – Радио-телевизија Србије – Танјуг – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Фото: Представништво Републике Српске у Србији