У Градској хали у Диетикону, кантон Цирих, Савез српског фолклора Швајцарске је, после двије године паузе узроковане пандемијом COVID-19, организовао фолклорни фестивал. Фестивал је званично отворио Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Гујон је истакао да Управа већ дуги низ година подржава фолклорне манифестације и удружења, али да је ова година посебна по томе што је први пут у претходних седамнаест година финансирана куповина народних ношњи за дјецу и то у износу од око 45.000 евра.

Назвао је фолклор спортом са душом, изразивши дивљење енергији с којом млади нараштаји његују традицију и наступају на сцени.

Српско коло је, како је навео, оно што повезује Србе преко свих меридијана, и нешто што ће обавезно научити и своју дјецу.

Конзул Републике Србије у Берну, Предраг Мандић, поздравио је присутне у име Амбасаде и амбасадора Горана Брадића, истакавши да су слична дешавања жила куцавица наших људи у расијању, а да је ово најновије доказ да удружења полако излазе из кризе изазване пандемијом.

Подвукао је подршку удружењима због богатства културног наслеђа које остављају у аманет будућим генерацијама, и позвао родитеље да уписују дјецу у Допунску школу на српском језику која је бесплатна, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије.

Подсjетио је, такође, да се на сајту Амбасаде могу пронаћи многе корисне информације око уписа ученика у Допунске школе, али и увијек ажурне информације у вези са COVID-19 режимом уласка у Србију и Швајцарску.

Окупљенима су се обратили и домаћин, предсједник Савеза српског фолклора Швајцарске, Ненад Миленковић, као и протојереј СПЦ у Цириху Бранимир Петковић, док је био присутан и представник Генералног конзулата Републике Србије у Цириху, вицеконзул Живорад Петровић.

Манифестација, која је отворена интонирањем химне „Боже правде“, окупила је тринаест културно-умјетничких друштава, и чак 638 учесника, пред преко 1.000 гледалаца.

Извор и фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону