Градоначелник Ниша Драгослав Павловић угостио је делегацију Републике Српске у оквиру манифестације „Дана Српске у Србији“ са којом је разговарао о досадашњој сарадњи локалних управа из Српске са овим градом и начинима да она буде унапријеђена.

Помоћник министра за међународну сарадњу Републике Српске Немања Ковачевић рекао је након састанка да су везе и сарадња Ниша са општинама и градовима у Републици Српској пријатељске.

Он је навео да су Срби из Србије и Републике Српске један народ који ради на националном јединству, те истакао да је манифестација „Дани Српске у Србији“ прилика да Српска у матици представи своје стваралаштво, културу, економију.

„Ово је 12. година манифестације и ми се представљамо у 12 градова. Задовољство је да је један од тих градова Ниш. Циљ манифестације јесте јачање тих веза и повезивање. Нама је увијек драго да дођемо у Ниш. Овај град и Бањалука дијеле историјску повезаност и увијек смо лијепо дочекани“, изјавио је Ковачевић.

Трећег дана манифестације „Дани Српске у Србији“ у понедељак, 23. септембра, програми су одржани у Крушевцу, Пожаревцу и Суботици.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и начелник Градске управе Крушевца Весна Анђелић договорили су јуче заједнички развој пројекта за младе који ће се односити на очување српског језика, као и организовање сусрета малих и средњих предузећа са домаћим капиталом из Бијељине и Крушевца.

Послије састанка у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, Цицовић је рекао да ће у Новом Саду у Привредној комори Војводине бити представљени произвођачи прехрамбених производа из Српске.

Он је навео да је са представницима Градске управе у Крушевцу договорено да ће развијати заједничке пројекте у којима би учествовали млади људи.

„Када укључимо младе људе у пројекте који су везани за очување нашег идентитета, културе, традиције, српског језика и ћирилице, онда је то гаранција да радимо прави посао. Генерације које долазе треба да преузму све оно што су претходне радиле на изградњи и очувању нашег идентитета на овим просторима“, рекао је Цицовић.

Он је истакао да је народ у Србији и Српској један народ, те уколико се сачува на овим просторима и очува идентитет, сигуран је да ће знати дефинисати све економске пројекте.

Анђелићева је истакла да је пројекат који ће се односити на очување српског језика и у коме ће учествовати млади бити спроведен на нивоу Канцеларије за младе.

„Увек се радо одазивамо свим позивима ка нашој Републици Српској, тако да смо ми били на њиховим сајмовима. Они су, такође, били присутни на нашим, као што је пољопривредни сајам. Увек смо ради да се одазовемо“, рекла је Анђелићева.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић угостио је у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ делегацију Републике Српске на челу са помоћником министра за културу Тањом Ђаковић.

Ђаковићева је истакла да је српски културни простор јединствен и из тог разлога, све оно што је стварао један српски народ са обје стране Дрине, чини заједничко материјално и нематеријално културно насљеђе.

Она је истакла да из тога произлази и обавеза да се настави успјешна сарадња и јачање српског националног и културног идентитета, те да све оно што се до сада радило, ради још боље и снажније.

Симфонијски оркестар Народног позоришта Републике Српске је у Суботици у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ извео концерт у Великој вијећници Градске куће.

Представништво Републике Српске у Србији већ дванаест година организује манифестацију „Дани Српске у Србији.

Ове године „Дани Српске“ одржавају се у 12 градова у Србији – Беораду, Крагујевцу, Краљеву, Суботици, Крушевцу, Пожаревцу, Новом Саду, Сомбору, Нишу, Врању, Сремској Митровици и Зрењанину.

Извор: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу – Представништво Републике Српске у Србији

Фото: Министарство за европске интеграциије и међународну сдарадњу