Дервента је лидер у привредном развоју и привлачењу страних инвестиција у Републици Српској. У граду на Укрини послују 33 иностране компаније, док 901 привредни субјекат запошљава око 7.000 радника.

Још 1990. године почела је да ради једна од данас водећих компанија у овој области – „Санино“. Данас, 830 радника у овом предузећу за годину дана произведе 1 700 000 пари горњег дијела обуће, од чега је 15 одсто финалног производа. Све што произведу извозе, највише на тржиште Њемачке.

Компанија „Амика“, један од највећих извозника Дервенте. Послују двије деценије, а све што произведу извозе на свјетско и европско тржиште. Рад је организован у три смјене, а дневно се произведе 45.000 пари обуће. Прошле године из Амике је на тржиште пласирано осам милиона пари обуће, укупне вриједности око 32 милиона марака. Значајну подршку кроз године рада имају од локалне, али и републичке власти.

Да се у Српској и Дервенти може остварити пословни сан, најбољи је доказ компанија „Fructa Trade“. Од једног малопродајног објекта и два запослена радника, 29 година послије, компанија запошљава 2.000 радика, а осим продаје имају и властиту производњу прехрамбених производа.  – Производимо преко 500 производа, сврстаних у пет брендова из наше производње. Пласирамо на тржиште БиХ, извозимо на тржиште Србије и Аустрије – истакла је Сњежана Ћерић, руководилац Службе за маркетинг компаније „Фрукта трејд“.

Слободан Голуб 1997. године одлучио је да отвори занатску радионицу у родним Календеровцима. Од мале занатске радионице која је запошљавала два радника, компанија „METALAC MBM’“ израсла је у великог извозника. Данас је ситуација значајно боља, у асортиману имају 35 производа, проширили су производне и складишне капацитете, а процес производње значајно унаприједили набавком савремене опреме.

– Некада је било лако, некада је било тешко. Ситуација у Дервенти је била пуно боља него у неким другим регијама у БиХ. Не кажемо да имамо помоћ, али није било блокаде. Можеш планирати нешто у Дервенти, то је мени битно, ако инвестираш толико новаца, обуке радника, то требаш сигурност и ту имам осјећај да имам то, и планирам даље, не само сада планирам даље –  навео је  Томас Дритенпрајс, директор компаније „TEHNOPRO CNC“.

Извор: РТРС

Фото: Град Дервента