У Берлину је 25. марта ове године одржана 27. Смотра српског фолклора Њемачке. У главном граду Савезне Републике Њемачке одржава се први пут послије 20 година. Пред многобројним посјетиоцима наступило је око 300 учесника из 13 културно-умјетничких друштава са територије Њемачке. Смотру је отворио предсједник Савеза српских удружења Њемачке Саша Ивановић.

Амбасадорка др Снежана Јанковић се обратила присутнима истакавши важност одржавања оваквих манифестација у циљу његовања српске традиције и културе и очувања српског идентитета. Захвалила је свим учесницима на посвећености његовању српске традиције и ван граница отаџбине и изразила посебно задовољство чињеницом да ће ове године бити одржана и Европска смотра српског фолклора у Новом Саду под покровитељством предсједника Александра Вучића.

Испред Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону гостима се обратио В. Котуровић, пренијевши поздраве првог потпредсједника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића и директора Управе Арноа Гујона. Истакао је да је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону током 2022. године подржала преко 20 пројеката српских културно-умјетничких друштава у Њемачкој и дала свој допринос очувању српског кола, језика, традиције и српског идентитета. Изразио је наду да ће сарадња између матице и српских друштава у иностранству и у будућности бити успјешна.

Смотри су присуствовали и генерални конзули Републике Србије из Минхена и Штутгарта, Божидар Вучуровић и Драган Димитријевић.

Извор и фото: Амбасада Републике Србије у Савезној Републици Њемачкој