Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић јуче је са представницима удружења и невладиних организација потписао уговоре о подршци пројектима усмјереним на јачање веза између наше дијаспоре и матичне државе.

Важан сегмент у овом циљу предсједника Србије и цијеле Владе јачања постојећих веза и стварања нових веза, додао је министар, јесу рад и подршка невладиним организацијама, удружењима и свима онима који реализују пројекте и програме за очување српског језика, писма и културе. За овај програм подршке издвојено је укупно 79 милиона динара. На јавном конкурсу, у којем је учествовало чак 311 удружења и организација, услове је испунило њих 104, са којима су потписани уговори.

– Овај Програм није само финансијска помоћ, он је доказ одлучности да останемо повезани са нашом дијаспором и сународницима у региону, да заједно радимо на очувању нашег идентитета и да стварамо боље услове за напредак нашег народа. Један од стратешких циљева Србије је очување националног идентитета српског народа који живи ван наших граница. Интеграција у државама у којима живе не сме бити на штету српског језика, културе и вере, и на томе морамо сви заједно да радимо управо и кроз овакве програме. Да будемо јединствени где год били. Овим програмом обухватили смо неколико сегмената од којих су четири веома важна – подршка културно-уметничким друштвима, економска сарадња, промоција српског језика и јачање капацитета допунских школа српског језика, као и подршка промоцији спорта код младих – истакао је министар.

Највећи дио средстава намијењен је за набавку опреме за културно-умјетничка друштва, уџбеника и лектира за српске допунске школе, као и спортске опреме за српске клубове у расијању.

– Као министар, лично ћу пратити реализацију пројеката који су добили нашу подршку и потрудићу се да ни један динар не буде ненаменски утрошен – истакао је министар Ђорђе Милићевић након потписивања уговора са представницима удружења и организација цивилног друштва из Србије. Са удружењима Срба из иностранства која су добила средства у оквиру овог пројекта, уговори ће бити потписани у наредном периоду.

Извор: Радио-телевизија Србије – Влада Републике Србије – Политика

Фото: Душан Вељовић