Министар Златан Клокић био је гост емисије „Из другог угла“ на Телевизији М, у којој се дотакао неких веома важних тема и пројеката којима се Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу бави.

Само неке од тема о којима је причао су Регистар дијаспоре, као и Меморандум о сарадњи влада Републике Српске и Србије који је недавно потписан на Свесрпском сабору. Дотакао се и актуелних тема попут усвојене резолуције у УН-у, њеном утицају на регионалне односе, као и односе унутар БиХ.

Министар је навео да акценат треба да буде на економској сарадњи Републике Српске (привредни амбијент, пореска политика, цијена електричне енергије, инвестициони потенцијали – пословне зоне, пословна зона „Лиман“ у Градишкој која планира да се изгради) и дијаспоре која треба да буде обострана.

Трећа и четврта генерације у иностранству могу да буду најбољи амбасадори Републике Српске и Србије, а које могу да „отворе врата“ Републици Српској.

Министар је истакао сарадњу са „Савезом Срба Словеније“ са којим су договорене будуће активности.

У наредном периоду планирано је и одржавање Пословног форума привредника из дијаспоре на којем би се представили потенцијали Републике Српске.

Регистар дијаспоре, који има за циљ да омогући сарадњу Републике Српске и дијаспоре је и даље активан, а као позитиван примјер је да је Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање омогућило  сарадњу научника из Републике Српске и дијаспоре. Јединице локалне самоуправе Републике Српске су упућивале захтјеве Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу у вези са појединцима из иностранства који су са тих подручја како би успоставили сарадњу.

Quelle und Foto: Ministerium für europäische Integrationen und internationale Zusammenarbeit