Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић оцијенио је успјешном сарадњу са Србијом када је ријеч о дијаспори, те истакао да ће се заједно наставити обиљежавати значајни датуми за Српску и Србију чиме се шаље порука заједништва.

– Циљ нам је да окупљамо наше људе и да знају гдје год они били да су иза њих и Република Српска и Србија – рекао је Клокић новинарима у Бањалуци након састанка са министром без портфеља задуженим за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђем Милићевићем.

Клокић је подсјетио да су два министарства на Свесрпском сабору у Београду потписала Меморандум о сарадњи између влада Српске и Србије с циљем јачања веза дијаспоре.

Милићевић је рекао да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојена на заједничкој сједници влада Србије и Српске прецизно терминолошко дефинисана.

Према његовим ријечима, могу се чути различити коментари након усвајања ове декларације који за циљ имају да нанесу штету Српској и Србији, те да изазову дестабилизацију.

– Ни у једном тренутку на Свесрпском сабору не да нисмо помислили и нисмо говорили, него нам није био циљ да радимо против било кога. Ми смо дефинисали националне циљеве. Наш национални циљ јесте да сачувамо мир и стабилност по сваку цијену – додао је Милићевић.

Он је нагласио да је један од циљева и борба за будућност српског народа, као и економија гдје се може много тога урадити.

Милићевић каже да је важно дефинисати заједничку стратегију дјеловања у наредном периоду, свако у оквиру области за коју је задужан унутар двије владе.

Он сматра да је потписани Меморандум круна сарадње између два министарства који дефинише заједничке механизме Српске и Србије како би се јачале постојеће и стварале још чвршће везе између матице и сународника који живе ван Србије.

– Када год сам у Српској, овдје се никада нисам сматрао као гост, то сам и Златану рекао да он никада није гост у Србији. Као што је у он у Србији свој на своме, тако сам и ја у Бањалуци свој на своме. Ми смо исти народ – поручио је Милићевић.

Он је рекао да је Дрина ријека која спаја Србију и Српску, као и да су дефинисани значајни датуми гдје ће министарства заједно учествовати у организацији манифестација.

– У периоду када смо изложени великим притисцима, изазовима и искушењима, најважније је јединство. Увијек смо били снажни и јаки онолико колико смо јединствени – навео је Милићевић.

Он је додао да ће крајем августа и почетком септембра бити организовано окупљање удружења и кровних организација које окупљају Србе ван Србије под слоганом „Јединствени гдје год били“.

Владе Републике Српске и Србије су на заједничкој сједници одржаној у оквиру Свесрпског сабора усвојиле Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Quelle: RTRS – SRNA

Foto: Ministerium für europäische Integrationen und internationale Zusammenarbeit