Важно је да нисте одустали од себе и свог идентитета. Важно је да останемо привржени вјери, писму, језику и крсној слави, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је током радне посјете француској престоници присуствовао округлом столу представника српске дијаспоре.

– Срби су народ који је увијек стајао испред великих. Стали смо испред Отоманске империје, испред Аустроугарске, Хитлера и НАТО. Српски народ је страдалнички народ – рекао је Додик.

Истакао је да су Срби увијек друге ослобађали дајући највећу жртву за то.

– Останите досљедни припадници српске заједнице. Немојте заборавити своје коријене и родни крај. Доћи ће историјски тренутак када ће се Српска и Србија ујединити – рекао је Додик.

Скупу којем су присуствали министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и амбасадорка БиХ у Француској Бојана Кондић Панић, почео је интонирањем химне Републике Српске „Моја Република“.

Предсједник Милорад Додик раније јуче пренио је француским сенаторима у Паризу да Кристијан Шмит, који нема легитимитет и легалитет, покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Република Српска, уколико Шмит интервенише у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус тако што ће прогласити независност.

О повезаности француске државе и народа са Србима, свједочи споменик посвећен краљевима Петру Првом Карађорђевићу и краљу Александру Ујединитељу, на који је предсједник Српске положио вијенце. Са овог мјеста, подсјетио је Додик на немјерљиву жртву и допринос српског народа на путу ка слободи током Првог свјетског рата. Иако су ранији односи са Француском избледјели, ово је, каже, прилика и да се њихови политички руководиоци подсјете на заједничке славне дане, али и улогу ове државе када је ријеч о примјени Дејтонског мировног споразума.

Quelle und Foto: RTRS