Mинистар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић постигли су договор са министарком просвјете и културе Републике Српске Жељком Стојичић о реализацији заједничких активности на пољу културе и образовања.

Министри су током састанка оцјенили да је наставак заједничког рада у најбољем интересу Србије и Републике Српске, као и српског народа у цјелини, при чему су размотрили иницијативе чији je циљ очување наше културе, традиције и језика.

Они су указали на то да ће заједнички пројекти и манифестације, као и обиљежавање годишњица догађаја од значаја за читав српски народ, попут 200-годишњице рођења Бранка Радичевића, значајно допринијети јачању сарадње и јединства, посебно имајући у виду изазове са којима се суочавамо.

Министри су се сагласили да ће предстојећи велики Српски сабор, заказан за 8. јун, у складу са договором предсједника Републике Србије и предсједника Републике Српске, допринијети даљем јачању наших веза и осећају јединства међу припадницима нашег народа гдје год живјели.

У том контексту постигнут је договор о састанцима и сарадњи сродних установа у области културе и образовања у данима Сабора, као и потписивање докумената којима ће додатно бити продубљено јединство и заједништво српског народа, међу којима је и Меморандум о сарадњи министарстава културе у области филмске уметности и другог аудио-визуелног стваралаштва.

У циљу додатног унапређења односа, у оквиру пројекта Престоница културе Србије, договорена је сарадња градова националних престоница културе Србије са градовима партнерима у Републици Српској.

Quelle und Foto: Regierung der Republik Serbien