Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је у Братислави да број Срба у Словачкој премашује 18.000, што јасно указује на присуство и значај српске заједнице која у овој земљи има статус националне мањине.

„Удружење Срба у Словачкој бави се издаваштвом, организовањем изложби и другим културним активностима. Било је заиста лијепо видјети колико су књига успјели да објаве и колико његују српску културу и традицију, те колико је људи укључено у процес наше самоодрживости, самобитности, међусобног уважавања и постојања“, поручио је Стевандић након јучерашњег састанка са предсједником удружења Срба у Словачкој Станетом Рибићем.

На састанку је било ријечи о статусу и активностима српске заједнице у Словачкој, саопштено је из Кабинета предсједника Народне скупштине Српске.

Стевандић се током јучерашње посјете Словачкој састао и са потпредсједником Националног савјета Словачке Љубошом Блахом и гувернером Тренчинске регије Јарославом Башком и том приликом истакао да су односи Словака и Срба традиционално добри.

Quelle: Glas Srpska - Srna

Foto: Srna