Централни Савет Срба у Хесену недавно је организовао први пријем у центру Франкфурта. Као што је и обећала када је изабрана на чело Централног Савета Срба у Хесену, Дијана Авдић је са Управним одбором кренула да спроводи планове и акције.

Пријему је присуствовао наставнички кадар допунске наставе на српском језику у покрајини Хесен, Јумас Медоф, предсједник Парламента града Франкфурта, представници клубова и удружења из Франкфурта и околних градова, Данијел Дејановић, директор Високе школе за образовање одраслих (ВХС) у Франкфурту, као и бројни привредници, књижевници и чланови Централног Савета Срба у Хесену.

Дијана Авдић је гостима представила досадашњи рад Централног Савета Срба у Хесену и говорила о плановима које ова организација жели да реализује у наредном периоду:

– Захваљујем свима који су дошли на први пријем Централног Савета Срба и жеља нам је да се и у будуће окупљамо на оваквим и сличним догађајима како би се што боље упознали и, да кажем умрежили и на тај начин ојачали нашу српску заједницу у Хесену и другим покрајинама. Ми смо, пре свега, ту да помогнемо нашим људима, нашим клубовима и удружењима у вези са разним питањима или проблемима и да заједно дођемо до жељених резултата. У наредном периоду желимо да помогнемо у оснивању нових српских удружења и проширимо активности на покрајине Рајнланд Фалц и Сарланд. Циљ нам је да саветујемо наше људе у различитим областима немачког система као што су здравство, образовни и социјални систем.

Авдићева додаје да намјеравају проширење сарадње са свим њемачким и српским институцијама, јачање сарадње са Визбаденом, главним градом покрајине Хесен.

– Такође планирамо да организујемо разне догађаје за младе, менторски програм за жене, одлазак и обилазак Бундестага у Берлину и Ландтага у Визбадену и још много тога – наводи челница Централног Савета Срба у Хесену.

Међу званицама на пријему био је и Данијел Дејановић, једини Србин и странац директор Високе школе за образовање одраслих у Франкфурту. Од скоро се појавила идеја да би у плану и програму Високе школе за образовање одраслих могло да буде и учење српског језика.

Дејановић каже да у Високој школи за образовање одраслих има више страних језика који могу да се уче и српски језик би могао да се сврста у програм.

– У питању је само, колика је заинтересованост, ако будемо имали довољно интересената, српски језик ће бити доступан свим одраслима који желе да науче. Такође морамо да видимо да ли имамо наставника који би могли да предају српски језик и то је један од разлога што сам вечерас овде – рекао је Дејановић.

Он додаје да у покрајини Хесен постоје 32 високе школе за образовање одраслих, а у Франкфурту је једна од њих и уједно највећа у Хесену.

– У Немачкој, у којој има око 900 високих школи за образовање одраслих, ми смо одмах иза Хамбурга и Келна по величини. Годишње имамо на нашим семинарима око 60. 000 посетилаца, а у Високој школи за образовање одраслих Франкфурт ради 150 стално запослених, а око 1. 000 предавача је на хонорарном списку.

Прије почетка пријема одржан је састанак Централног Савета Срба у Хесену са представницима клубова и удружења из Франкфурта и околних градова о сарадњи у наредном периоду.

Дијана Авдић је на пријему уручила Милораду Микију Миленковићу захвалницу за дугогодишњи допринос у очувању културе и идентитета српске дијаспоре и дугогодишњи рад у Центалном Савету Срба у Хесену.

Организацију првог пријема Централног Савета Срба у Хесену финансијски је подржао млади предузетнички пар Николета и Андрија Раковић из Франкфурта.

– Заинтересовани смо за сарадњу са нашим људима који живе у покрајини Хесен и целој Немачкој и ово је изванредна прилика да проширимо сарадњу са српском заједницом. Послујемо на разним привредним пољима, фирма Aeroliving се бави пословима са некретнинама и сарађује са грађевинским фирмама, а недавно смо отворили и Бејби спа Мама и Ја (Bebdž Spa Mommi & Me) у Франкфурту где могу да дођу маме и бебе, али и тате и бебе. Бебе ће да буду збринуте разним активностима, док су маме и тате на третманима – кажу Николета и Андрија.

Quelle: Vesti online

Foto: Z. Vicelarević