У Теслићу је почела Трећа инвестициона конференција Инвестиционо развојне банке Републике Српске.

Конференција „Инвест Српска“ под слоганом „Наша визија = Српска“ почела је синоћ, а планирано је да се сутра заврши.

Овогодишња конференција ће окупити преко 250 стручњака и лидера индустрије, те је циљ, како кажу организатори, да се заједно размотре инвестиције и стратегије за јачи развој Републике Српске.

Планирано је да буду одржана четири панела, а биће ријечи о темама повећања инвестиција и развоја извозних резултата Републике Српске.

Дражен Врховац, директор ИРБ РС, истакао је да се конференција одржава у организацији ИРБ РС и под покровитељством предсједника РС, Милорада Додика.

„Разговараћемо на четири панела о инвестицијама у РС, проблемима у извозу, о инвестицијама у локалним заједницама, те да разговарамо како су земље у региону превазишле све проблеме послије короне. Желимо да разговарамо о тим проблемима, а имамо и рјешења за њих. Све конференције овог типа нам показују у којем смјеру да идемо и у ком правцу ИРБ треба да се креће“, нагласио је Врховац.

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, навео је да су се прије неколико година договорили да се мора радити промоција Републике Српске.

„Ово је право вријеме јер је значајан број инвеститора послије саме короне и искустава у корони, а и засићености тржишта одлучио да промјени дестинацију за инвестиције. Циљ је да они препознају РС, а све олакшице које нудимо су повољније од земаља у окружењу. Отежавајућа околност нам је политичка ситуација у БиХ, али без обзира на то стање ми морамо да радимо свој посао. Република Српска у 2023. години има преко 500 милиона КМ више инвестиција него у претходном периоду. Такође, имамо укупно четири милијарде КМ инвестиција. Циљ је да отварамо што више радних мјеста и да што више инвеститора задржимо на простору РС“, навео је Вишковић.

Конференција ће окупити најважније доносиоце одлука, представнике јединица локалне самоуправе, пословне и финансијске заједнице Републике Српске и региона.

Извор: РТРС – Независне новине

Foto: RTRS