„Пре 14 година имала сам жељу и сан. Знала сам да наша дијаспора има снажну вољу да помогне нашој земљи, исто као што има и данас. Такође, врло добро сам знала колико цењених лекара има међу нашим људима у иностранству, али и колики потенцијал и знање поседују доктори у Србији и хтела сам да то покажем свету. Моја жеља била је да помогнем нашим докторима да се повежу са својим колегама широм света, размењују своја знања, али и стварају нова пријатељства. Радом на овој конференцији, дајемо свој допринос одржавању тог наслеђа на највишем нивоу. Веома је важно да доктори имају ову прилику да деле идеје у својим областима стручности и надам се да ће моћи да даље деле стечено искуство са својим колегама и тако помажу својим пацијентима”, истакла је принцеза Катарина Карађорђевић, отварајући 14. Конференцију српске медицинске дијаспоре.

Изражавајући задовољство што је ова конференција годинама напредовала, принцеза Катарина оцјенила је да Србија има завидно насљеђе у медицинској науци и веома добре и високо квалификоване докторе.

Декан Медицинског факултета у Београду, професор др Лазар Давидовић оцјенио је да ова конференција, која се одржава под покровитељством принца Александра и принцезе Катарине Карађорђевић и у организацији Српског краљевског медицинског удружења и Фондације Њ. К. В. принцезе Катарине, уз подршку Министарства здравља, Медицинског факултета Универзитета у Београду, Лекарске коморе Србије, Светске здравствене организације и Краљевског медицинског одбора, представља веома важан догађај и везу са нашом медицинском дијаспором. „На тај начин ми нашим лекарима који живе и раде у иностранству показујемо да их нисмо заборавили и дајемо им прилику да поделе знање и искуство са својим колегама у Србији. Видећемо како се решавају најкомплекснији медицински случајеви, што је веома значајно за младе лекаре који први пут присуствују оваквој конференцији”, закључио је Давидовић.

Државни секретар у Министарству здравља др Ференц Вицко истакао је да улагања у здравству никада нису била већа. На тај начин, истакао је Вицко, Министарство здравља покушава да мотивише љекаре да остану у својој земљи, истовремено се за пацијенте набавља нова и најмодернија медицинска опрема, а недавно је запослено и сто најбољих студената медицине, који су имали просјек изнад девет.

Quelle: Politik

Фото: Краљевски Двор