Mинистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић позвао је, поводом Међународног дана матерњег језика, грађане Србије и наше људе широм свијета да чувају српски језик и ћириличко писмо.

Милићевић је, подсетивши на то да ћириличко писмо опстаје вијековима, рекао да треба да чувамо српску историју, традицију, културу и идентитет, као и да пишемо онако како говоримо, уз оцјену да нам нове, „модерне“ стране скраћенице нису потребне.

Чувајмо нашу ћирилицу и у наредним вијековима, као што су је чували наши преци, поручио је он и додао да је, управо у циљу очувања језика и писма, у протеклих годину дана донирано више хиљада ћириличких буквара и лектира ученицима српских допунских школа широм Европе.

Обиљежавање Међународног дана матерњег језика проглашено је на Генералној конференцији Унеска 1999. године и примјењује се широм свијета од 2000. године.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон позвао је Србе расијане широм свијета да чувају свој идентитет тако што ће са својом дјецом говорити српски и уписати их у допунске школе, око чијег се отварања и рада, Управа посебно ангажовала.

Он је то рекао поводом Међународног дана матерњег језика и додао да је знање српског језика предуслов да се породице из наше дијаспоре, која има велики демографски потенцијал, врате у земљу, наводи се у саопштењу Управе.

„Управа је пре три године покренула кампању очувања матерњег језика и у том циљу смо отворили 34 допунске школе српског језика широм света, где живе наши људи. Ове школе имају све више ђака, а акцију настављамо у сарадњи с Министарством просвете Републике Србије“, рекао је Гујон.

Међународни дан матерњег језика обиљежава се 21. фебруара како би се подигла свијест о значају очувања језика и писма.

Извор: Влада Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Фото: Министарство културе