Српска дијаспора окупиће се у Штутгарту на „Дијаспора сусретима“, догађају посвећеном унапређењу сарадње у областима науке, иновација и технолошког развоја, који ће се одржати 17. јуна.

Догађај је усмјерен ка стручњацима запосленим у институцијама и организацијама из области науке, технолошког развоја и иновација, посебно онима поријеклом из Србије, као и особама заинтересованим за сарадњу. На догађају ће се представити кључне иницијативе покренуте у Србији, у оквиру научне и технолошке заједнице. Вукашин Гроздић, државни секретар и Ненад Пауновић, савјетник за БИО4 кампус, представиће реализоване и будуће активности Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. Њихова излагања ће нагласити посвећеност Министарства унапређењу сарадње са српском дијаспором и коришћењу њених знања и вјештина за развој Србије.

„Једна од највећих богатстава која Република Србија има јесу њени људи у дијаспори, људи који и даље знају одакле су отишли и где желе да се врате, који чврсто одржавају везе са својом матицом. Имаћемо прилику да разговарамо са нашим изврсним научницима са најбољих универзитета у Немачкој и да још једном покажемо који су то програми које је Министарство науке заједно са Фондом за науку покренуло како би успоставило тешње везе између наше академске заједнице и академске заједнице у Немачкој. Желео бих и да истакнем да је сарадња у области науке са Немачком једна од најинтензивнијих, наиме, број објављених радова српских аутора и аутора са универзитета у иностранству показују да је Немачка једна од три најзначајније земље за Републику Србију“, изјавио је Гроздић.

„Дијаспора сусрети“ организују се под покровитељством Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – (GIZ) GmbH, у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација, Научно-технолошким парковима Београд и Ниш, Српском академском мрежом Никола Тесла и Немачко-српском привредном комором.

Како истиче Милица Љешевић из ГИЗ-а, Министарство науке, технолошког развоја и иновација препознаје дијаспору као важан потенцијал, имајући у виду да значајан број српских студената годишње уписује универзитете у иностранству, али и да размјена знања представља један од кључних импулса за даљи развој у овим областима.

Јована Стаменковић и Снежана Антонијевић, пројектне савјетнице из ГИЗ-а, представиће активности Глобалног програма „Миграције у контексту развоја“ (МЕГ) усмјерене на укључивање дијаспоре у процес јачања везе са Србијом. Тако ће учесници сазнати на који начин могу да допринесу развоју матице.

Заинтересовани за учешће на скупу могу да се пријаве на мејл pmd-serbia@giz.de или путем телефона +381 63 22 06 77 (Viber, WhatsApp).

Извор и фото: Министарство науке, технолошког развоја и иновација