Од 16. до 19. јуна 2022. године трајала је посјета Бањалуци ученика Просвјетине „Школе српског језика“ из Беча. Ученици су одушевљени гостопримством Бањалучана, а наставницама Просвјетине школе захвални што су им омогућиле ово незаборавно искуство.

Послије двије године паузе због пандемије, напокон је планирана екскурзија у Бањалуку и одржана. Ова забавно-едукативна екскурзија је за циљ имала да ученицима Просвјетине школе омогући контакт с матицом, могућност учења српског језика у природном окружењу, као и приближавање ученика култури српског народа. Екскурзија је овог пута организована за ученике завршних разреда школе из Беча, Линца и Санкт Пелтена, дакле од петнаест до чак двадесет година старости.

Наставнице Весна Шпирић и Александра Танасковић су се побринуле за читаву организацију и реализацију екскурзије. Обје наставнице предају у разредима у Бечу већ шест година, и могу се похвалити многим успјешним пројектима. Домаћин у Бањалуци, предсједник бањалучке Просвјете, господин Жељко Вујадиновић, са још неколико чланова одбора, дочекао је ученике и приредио им угодан пријем, али припремио и пригодне поклоне – књиге о српским просветитељима.

Ученици су посјетили Народну библиотеку Републике Српске, где је директорка библиотеке приредила читав едукативни програм. Ученици су имали прилику да сазнају више о животу и дјелу Петра Кочића, самој библиотеци и другим српским писцима. Након тога услиједио је обилазак града, Храма Христа Спаситеља, Банског двора, Тврђаве Кастел и других знаменитости. Ипак, авантуристички дио програма се ученицима највише допао, вожња дајаком, планинарење до Бањ брда и посета дивној Крупи на Врбасу, гдје су могли да обиђу слапове Крупе, као и манастир посвећен Св. Илији из 13. вијека.

„Весна и Александра имају однос с нама као да смо сви чланови једне заједнице, а не као да су нам наставнице. Ми смо се сви трудили да њима олакшамо бригу о нама, док су нам оне увек излазиле у сусрет. На томе сам им вечно захвалан. Заиста је ово било једно предивно дружење. Научили смо много, и носимо пуно лепих успомена из Бањалуке. Једва чекам следећу екскурзију, само се надам се ће бити дужа“, истакао је Марко Андрејић, један од ученика ове школе.

„Школа српског језика“ је пројекат СПКД „Просвјета“ из Беча, која већ десет година настоји да ученике српског поријекла који живе у Бечу приближи српској култури и научи их српском језику. Тим Просвјете, на челу са вођом пројекта Срђаном Мијалковићем се годинама залаже да српска дјеца, иако су рођена у Аустрији, очувају своје наслеђе и не забораве своје поријекло. Школа је отворена за све заинтересоване ученике који имају од 7 до 15 година и који желе да науче српски језик и ћирилицу.

Quelle und Foto: Serbische Bildungs- und Kulturgesellschaft PROSVJETA ÖSTERREICH