Међународни дан матерњег језика обиљежен је у Франкфурту кроз учешће Допунске наставе на српском језику у Хесену и Централног Савета Срба у Хесену на свечаности у Скупштини града Франкфурта.

Догађај је одржан 23. фебруара. Градоначелник града Франкфурта, Мајк Јосеф, поздравио је присутне и изразио задовољство што се може обратити представницима чак 80 различитих језика који живе и раде у овом космополитском граду. У свом говору, Јосеф је нагласио значај и богатство језичке разноврсности Франкфурта, што је обогатило културни мозаик града.

Ова свечаност представља значајан корак у промовисању језичке толеранције и уважавања различитих култура. Присутни су имали јединствену прилику да се упознају са другим језичким заједницама које заједно доприносе шареноликости града Франкфурта, али и цијелог Хесена. Након уводне церемоније, омогућен је додатни контакт и размјена искуства на сајму.

На сајму су биле представљене школе језика, допунске наставе и билингвални вртићи. У име Допунске наставе на српском језику и Централног Савета Срба у Хесену, Биљана Букинац и Дијана Авдић су срдачно поздравиле присутне. Допунска настава на српском језику имала је и штанд гдје је представила своје досадашње активности, али и истакла љепоту и разноликост српског језика. Поред пропагандног материјала, на штанду су били доступни уџбеници, интерактивни језички квизови, радови ученика и презентација о историји српског језика.

Било је велико задовољство представљати своју земљу и свој језик на овако важном мјесту, те се Допунска настава српског језика срдачно захваљује Дијани Авдић, предсједници Централног Савета Срба, на позиву и указаном повјерењу. Искрено се надамо да ће ова иницијатива постати традиција.

Извор: Радио-телевизија Србије – Биљана Букинац

Фото: Расејање.инфо