Манифестација „Јединство и снага – Србија“ биће одржана посљедње недјеље августа у Дому Народне скупштине у Београду, а очекује се учешће више од 300 српских удружења из цијелог свијета, најављено је из кабинета министра без портфеља у Влади Србије задуженог за односе са дијаспором Ђорђа Милићевића.

Он је јуче на првом консултативном онлајн састанку са представницима удружења српске дијаспоре из цијелог свијета упознао представнике релевантних организација Срба у региону и дијаспори са припремама за манифестацију.

Милићевић је навео да се на скупу очекује присуство државног врха Србије и Републике Српске, као и врха Српске православне цркве /СПЦ/.

На манифестацији ће се разговарати о више важних тема међу којима су „Привредни потенцијали Србије ЕКСПО 2027 – Скок у будућност 2027 и улога дијаспоре“, „Улога дијаспоре у процесу очувања културног, образовног, националног и верског идентитета“, као и „Улога дијаспоре у јачању међународног угледа Републике Србије и очувању националних и државних интереса“.

Милићевић је истакао да је важно да Срби, гдје год да живјели, буду свјесни значаја слоге и јединственог дјеловања Србије и Републике Српске, као и заштите права сународника у региону.

„Драги пријатељи, наше јединство и наша снага леже у нашој заједничкој визији и заједничком раду. Стога вас све позивам да на предстојећем скупу „Јединство и снага – Србија“ сложно и једногласно подржите стратешке закључке Декларације усвојене на Свесрпском сабору у Београду, као и одговорну политику коју води наше државно руководство“, рекао је Милићевић.

У онлајн дискусији, коју је уживо пратило више стотина грађана из дијаспоре, осим Милићевића, учествовали су и представници српских удружења из Аустрије – Александар Саша Станковић, Сјеверне Македоније – Далибор Китановић, Мађарске – Дијана Кондић Ђурић, Грчке – Катарина Божанић, Словеније – Никола Влаховић, Италије – Лидија Радовановић.

Учествовали су и представници српских удружења из Хрватске – Нада Филиповић и Радмила Берић, Румуније – Огњан Крстић, Црне Горе – Миро Лучић, Швајцарске – Звонимир Јовановић, Албаније – Пиро Насе и Шведске – Света Лазић.

Они су захвалили Милићевићу и Влади Србије за подршку коју им пружају у очувању националног и културног идентитета Срба у земљама у којима живе.

Учесници онлајн састанка једногласно су подржали Милићевићеву иницијативу да сви Срби, гдје год живјели, стану иза Декларације Свесрпског сабора.

Quelle und Foto: SRNA