У Цириху је обиљежен Дан Републике Српске који су организовали завичајна удружења Републике Српске у Швајцарској и Удружење српских привредника у Швајцарској.

У храму Српске православне цркве у Цириху преломљен је славски колач поводом празника Светог архиђакона Стефана.

Обиљежавању су присуствовали министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Министар Клокић је изразио наду да ће из године у годину обиљежавање Дана Републике Српске у Швајцарској бити све значајније и да ће окупљати људе из привреде и културе, као и Швајцарце који дају подршку Српској.

Клокић је истакао да му је веома драго да и ове године присуствује у Цириху обиљежавању Дана Републике и честитао организаторима.

– Гдје год постоји иницијатива да наш народ прославља Дан Републике, ми се у име институција врло радо одазивамо и пружамо подршку – нагласио је Клокић.

Министар Ђокић је истакао да је од посебног значаја да се људи на оваквим мјестима окупљају из љубави и поштовања према Српској.

Ђокић је навео да представници институција Српске желе да охрабре Србе да његују културу комуникације и поштовања према идеји Републике Српске и да преносе то на младе генерације да би сви заједно на тај начин допринијели развоју привредних, културних и друштвених активности, те његовали идентитет српског народа – писмо, језик, културу, обичаје, традицију, православну вјеру.

Он је рекао да је делегација Српске дошла у Цирих да Србе у Швајцарској који су се већ развили до нивоа инвеститора охрабри и покаже им основне информације које могу бити мотивационе да се одлуче да инвестирају у развој Српске.

Поводом Дана Републике Српске одржао се и Привредни форум српске дијаспоре, као и свечана академија, а који има за циљ промовисање потенцијала Републике Српске и унапређење сарадње наших и швајцарских привредника.

И у наредном периоду, институције Српске радиће на унапређењу сарадње домаћих и швајцарских привредника.

Извор: Влада Републике Српске-РТРС

Foto: Ministerium für europäische Integrationen und internationale Zusammenarbeit