Очување националног идентитета и слободе, основни су задаци Српске и Србије, засновани на Декларацији о заштити националних права Срба, поручено је између осталог са манифестације „Снага јединства“, одржане у оквиру 59. „Кочићевог збора“ у Стричићима код Бањалуке, родном мјесту Петра Кочића.

Не смијемо да изгубимо себе, своје циљеве и свој идентитет и зато је важно враћати се Петру Кочићу који нас је учио како треба да истрајемо јер само тако можемо да успијемо, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, у обраћању присутнима.

Изасланик предсједника Србије Никола Селаковић нагласио је – ми смо један народ, говоримо једним језиком, а тај један језик твори једну културу.

Стричићи су јуче били мјесто саборности – око Петра Кочића, његових дјела, његове борбе за слободу српског народа. Та борба није се огледала само у писаној ријечи, већ и кроз политичко дјеловање.

Када упоредимо данашње вријеме и Кочићево, ми као народ имамо већи степен слободе, истакао је Додик.

БиХ није наш идентитет, наш идентитет је Република Српска и Србија, истакао је предсједник Српске. И зато нам каже, треба јединство народа да би Српска била одбрањена у овим тешким временима.

– Нама је циљ да се повежемо што више са Србијом. Ми смо један јединствен народ. Наша усвојена Декларација говори да не постоје босански, хрватски и ови они Срби, него Срби. Они могу да буду дефинисани као Кочићеви Срби. Српска Декларација је најснажнији документ новије српске политичке историје и њен значај тек долази – поручио је Додик.

Кочићев збор још је једна потврда опредјељења Српске и Србије да Срби, као један народ, славе личности и догађаје из прошлости које свједоче јединство српског идентитета, поручио је Никола Селаковић, изасланик предсједника Србије Александра Вучића.

– Жеља ми је да једна врста слатке и добре обавезе сваког министра културе у Влади Србије буде и присуство овдје. Државе могу бити различите, политика и границе промјенљиве категорије, али једна ствар се не мијења. Ми смо један народ, говоримо једним језиком, а тај један језик твори једну културу – истакао је Селаковић.

А дио те културе је Петар Кочић. Осим њега, према Селаковићевим ријечима, не постоји личност у чијем животу, књижевном опусу или дјелу, је израженија жеђ за српском слободом. Ту жеђ, на тренутак, на сцени је оживио глумац Александар Стојковић.

Kултурно-умјетнички програм „Снага јединства“ обиљежила је и поема „Богојављење“, овогодишњег добитника Кочивеће награде, академика Матије Бећковића.

Бећковић је у Стричићима подсјетио да је Петар Кочић, као и Никола Тесла, био син свештеника и да је ријеч о двије велике личности српског народа које, како вријеме пролази, постају све веће, а њихова дјела све савременија.

Quelle: RTRS

Foto: Präsident der Republika Srpska