Књижевно вече „Змијање у Београду, Српска у Србији“ одржано је синоћ у оквиру манифестације „Кочићев дан у Београду“.

О лику и дјелу великана српске књижевности и славног народног трибуна Петру Кочићу говорили су академик Матија Бећковић, овогодишњи добитник Кочићеве награде, књижевници Горан Шаула, Мирко Вуковић и Радмило Радовановић из Републике Српске и Ненад Раденковић, Александра Петровић и Саша Нишавић из Србије, као и водитељи програма Видак Масловарић и Душко М. Петровић.

Говорећи о Кочићу, Бећковић је подсјетио да је он из Гомионице дошао на школовање у Прву београдску гимназију, чији су ђаци тада били људи који су израсли у славне личности српске историје попут краља Петра Првог Карађорђевића, Слободана Јовановића, Стевана Сремца, те војвода Живојина Мишића и Степе Степановића.

Он је истакао да је све оно што је Кочић као прозни писац касније написао било суво злато и да је било дочекано овацијама свих тадашњих ауторитета.

Шаула је истакао да су теме које су дигле Кочића у сами врх књижевности вјечите, попут жеље за слободом и борбе против ропства.

Масловарић је оцијенио да књижевно вече, баш као и „Кочићев дан у Београду“ и манифестације у Бањалуци и у Стричићима, имају велики значај у његовању културе сјећања на оне који су Србе задужили.

Књижевно вече одржано је у Удружењу књижевника Србије у организацији овог и Удружења књижевника Републике Српске, као и Представништва Републике Српске у Србији.

Представници организатора јуче су положили вијенце и цвијеће на Кочићев гроб у Алеји великана на београдском Новом гробљу.

Пјесници су потом код Кочићевог споменика у Чубурском парку одржали пригодне бесједе и казивали стихове у част славног писца и чувеног борца за слободу српског народа.

Quelle und Foto: Vertretung der Republika Srpska in Serbien