Један од највећих фестивала српске заједнице у САД SerbFest завршен је у Чикагу, а циљ тродневне манифестације, која већ деценијама окупи више хиљада учесника, јесте да се српска култура, традиција, храна и музика уз дружење представе и широј заједници са којом српски народ дијели свакодневни живот.

SerbFest се традиционално организује при Цркви Светог Васкрсења у Чикагу, и ове године је окупио Србе и њихове америчке пријатеље.

Током манифестације организован је  културно-умјетнички и забавни програм током кога је, између осталих, наступио фолклорни ансамбл „Око соколово“, који дјелује при храму.

– Наш фолклорни ансамбл једини је наступао на фестивалу и то сваког од три дана. Играчи су извели укупно 18 кореографија од којих су три – „Игре из Бујановца“, „Игре из Метохије“ и „Игре с пушком“, изведене премијерно – каже Милан Андријанић, кореограф фолклорног ансамбла „Око соколово“.

Отац Добривоје Милуновић је изјавио да је прије почетка SerbFestа одржана ноћ српских корпорација. То је била прилика да се изрази захвалност свима који су помогли организацију овог фестивала.

SerbFest је такође прилика да се од продаје српских специјалитета прикупе прилози за улагање у програме и објекте Цркве Светог Васкрсења, једне од 136 српских светиња у САД. При Цркви Светог Васкрсења дјелују школа, црквени хор, драмска секција и фолклорни ансамбал „Око соколово“.

Широм САД

Фестивали српске заједнице организују се традиционално широм САД, а претходни је одржан у Мерилвилу у Цркви Светог Саве која дуже од вијека окупља Србе из сјеверозападне Индијане.

Quelle und Foto: Vesti online